Tips om een HandPan te kopen

Wilt u een handpan kopen? Hier is alles wat je moet weten

U wilt een handpan kopen, maar voelt u zich verloren? Dit is de gids die u nodig hebt om de beste beslissing te nemen voor uw toekomstige aankoop.

In 2001 was alles veel eenvoudiger. Er was maar één type instrument, de Hang® van PANArt. Je moest ze gewoon gaan bezoeken, de instrumenten uitproberen, en je kon het kopen en ermee naar huis gaan of een bestelling plaatsen. In de jaren die volgden werd het steeds moeilijker om aan een instrument te komen. Naarmate het bewustzijn van de Hang® groeide, nam de vraag ernaar exponentieel toe en PANArt kon al snel niet meer aan ieders verzoeken voldoen.

In 2013 stopte PANArt met het maken van instrumenten, en hoewel er verschillende alternatieve makers waren die begonnen waren met het maken van instrumenten, waren hun wachtlijsten lang vanwege de ingehouden vraag. Gedurende deze tijd was het niet ongebruikelijk om tussen de één en drie jaar te wachten om een ​​handpan te krijgen, vooral als je geen connectie had met de handpanwereld.

Vandaag de dag, ongelooflijk, kunnen we makers van handpannen over de hele wereld vinden! Het instrument is algemeen bekend en veel toegankelijker. Vaak is het mogelijk om in zeer korte tijd een handpan aan te schaffen. Deze overvloed vormt een nieuw probleem. We hebben nu moeite om erachter te komen hoeveel fabrikanten er op de markt zijn, wie ze zijn en wat voor kwaliteit ze leveren.

Steeds vaker zie ik de vraag ‘Wat moet ik weten om een ​​handpan te kopen?’

Hier zijn enkele tips om u te helpen de juiste beslissing te nemen:

1. Wat is de prijs van een handpan?

Een handpan is niet zo duur voor een handgemaakt instrument, maar ze zijn verre van goedkoop. De prijs van 90% van de handpannen varieert tussen € 1.500 en € 3.000 . Het grote probleem is echter dat het instrument zo gewild is dat sommigen het zien als een kans om geld te verdienen. Daarom vindt u fabrikanten die instrumenten verkopen die te duur zijn in vergelijking met de kwaliteit die ze bieden, of mensen die instrumenten doorverkopen voor veel meer dan waarvoor ze ze oorspronkelijk hebben gekocht.

‍Met andere woorden, kwaliteit staat niet altijd in verhouding tot prijs. U vindt daarom uitstekende instrumenten voor € 1.500 en sommige instrumenten van slechte kwaliteit voor € 3.000  of meer.

Ondertussen zijn er ook al Pannen op de online markt voor  500 tot 1000€. Dit zijn in massa geproduceerde serie producten uit Azië. Ik heb zelf de ervaring dat ze vaak slecht gestemd zijn en overspraak tussen de verschillende noten hebben.  Terug sturen  en laten herstemmen is een onbegonnen zaak.

Maar wees niet bang! Uw oor zal, met een beetje oefening, u helpen de juiste beslissing te nemen.

2. Hoe kies ik mijn handpan?

Dit is een enorme vraag, en er is geen eenvoudig of gemakkelijk antwoord. Maar maak je geen zorgen… met een paar overwegingen en wat onderzoek kun je de beslissing nemen die bij je past. Hier zijn mijn top vijf tips om je op weg te helpen.

 1. Vertrouw op je oren: luister naar zoveel handpanvideo’s en uitvoeringen als je kunt.
 2. Vertrouw op je hoofd: wat is een goede handpan? Het draait allemaal om de geluidskwaliteit. Bekijk hieronder mijn lijst met waar je op moet letten.
 3. Vertrouw op je vingers: indien mogelijk is het altijd beter om het te proberen voordat je koopt. Hier leest u hoe u dit kunt doen.
 4. Vertrouw op uw behoeften: als het gaat om het kiezen van een weegschaal, zijn er zoveel om uit te kiezen! U kunt verschillende dingen doen om het veld te verkleinen. Hieronder staan ​​enkele aanwijzingen.
 5. Vertrouw op je instinct: uiteindelijk, als het te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Hier vind je enkele tips om de valkuilen te vermijden.

Laat me elk van deze punten in meer detail uitleggen:

 1. Vertrouw op je oren: zoek naar handpanvideo’s op YouTube (door “handpan” te typen) en navigeer van link naar link om naar veel verschillende video’s te luisteren. Zet een headset op om u te helpen de subtiliteiten van elk instrument op te pikken: toon, sustain, stemming, balans tussen noten, dynamiek van het instrument enz. (zie punt (ii) hieronder voor meer) Noteer de verschillen tussen elk instrument dat je hoort.

Dit zal je helpen om je oren scherper te maken. Als je eenmaal bent ‘afgestemd’ om te luisteren, zul je degene (n) vinden die voor je zingen.

Hoe meer video’s je bekijkt, hoe sneller je het verschil kunt horen tussen instrumenten die klinken als pannen en instrumenten van topkwaliteit.

Het aantal views/likes van een video kan ook een indicator zijn voor de kwaliteit van een instrument. Wees echter voorzichtig, want de video kan populair zijn vanwege een gimmick (iemand die in het water speelt of te hard op het instrument slaat).

 • Vertrouw op je hoofd: voordat je iets koopt, is het echt de moeite waard om je onderzoek te doen om vast te stellen wat een handpan goed maakt. Voor mij zijn de 7 kenmerken van een kwaliteitshandpan:

– Stemming

– Timbre

– Aanhouden van klank

– Evenwicht

– Een afwezigheid van overspraak

– Dynamisch bereik

– Harmonische precisie

‍Als al deze concepten je een beetje vaag lijken, heb ik 7 kenmerken van een kwaliteitshandpan opgesomd die je echt zal helpen en je echt op weg zal helpen, dus bekijk het eens. Als je handpan dit allemaal heeft, dan heb je een bom!

 • ‍Vertrouw op je vingers: in het ideale geval moet je het altijd proberen voordat je iets koopt. Bezoek festivals, vraag handpan-vrienden, plaats een oproep op forums voor lokale spelers en/of neem contact op met gerenommeerde makers om te zien of je een bezoek kunt regelen. Een goede handpan moet gemakkelijker te spelen en te begrijpen zijn, zelfs als beginner. Neem de tijd, heb er plezier in en verken het, rekening houdend met de bovenstaande lijst met kwaliteiten om naar te kijken en naar te luisteren.
 • ‍Vertrouw op uw behoeften: het assortiment handpanweegschalen is enorm. De namen klinken je misschien allemaal vreemd in de oren en het kan ingewikkeld en overweldigend aanvoelen.

Eerst moet u uw voorkeuren bepalen. Ga terug naar YouTube. Luister niet alleen naar de kwaliteit van de instrumenten, maar luister ook naar de verschillende toonladders en schrijf diegene op die je het leukst vindt.

Misschien geef je de voorkeur aan verschillende mineur- of majeur-toonladders, serieus of acuut, zacht of vrolijk, basachtig of helder, oriëntaals, jazzy, bluesy, keltisch, enz. Welke zingen voor jou? Normaal gesproken vindt u in de videobeschrijving of in de videotitel zelf de naam van de schaal en/of de bijbehorende notities. Vergeet niet om een ​​lijst te maken van al degene die je leuk vindt.

Om deze lijst te verfijnen, vraagt ​​u zich af: Waar wilt u deze handpan voor hebben? Is het voor jammen met anderen, composities, om je te ontspannen na het werk, om smaak toe te voegen aan je huidige instrumentenopstelling? Uw handpan zou voor u en uw leven moeten werken, dus uw antwoord(en) hier zullen u helpen om de beste opties te kiezen.

Nadat je je keuze hebt gemaakt, schrijf je zoveel mogelijk informatie op, zodat je op de dag dat je je bestelling plaatst je behoeften effectief aan de handpanmaker kunt doorgeven.

Als je dieper wilt ingaan op het uitgebreide onderwerp van schalen, mis dan deze complete gids niet om je te helpen bij het kiezen van de schaal van je handpan.

Het is belangrijk op te merken dat makers, om redenen die te gevarieerd zijn in de details in dit artikel, niet allemaal bereid zijn om elke schaal te produceren. Vraag hen of ze de schaal van uw voorkeur zullen maken, en wees bereid om ofwel een keuze te maken uit de beschikbare lijst van de fabrikant of een alternatieve maker te kiezen.

 •  Vertrouw op je instinct: uiteindelijk is je ‘gut’ of instinct je beste vriend.

Als de prijs te mooi is om waar te zijn, als het alleen te koop is zonder bescherming/garantie, als de maker een slechte reputatie heeft… laat je niet verleiden. Nogmaals, het is de moeite waard om mijn 11 beste tips te lezen om te voorkomen dat je wordt opgelicht wanneer je iets koopt.

Als een noot of twee ‘niet’ klinkt, als het in werkelijkheid tegenvalt in vergelijking met de video, of als het gewoon niet goed voelt als je het speelt, loop dan weg.

Omgekeerd, als je geobsedeerd bent door een bepaalde YouTube-video, als je kippenvel krijgt van je bezoek aan een bepaalde workshop, als je niet kunt stoppen met luisteren naar die hijaz-schoonheid op je lokale festival, dan is dat een goed teken. Gun jezelf, voordat je koopt, een afkoelingsperiode om te zien of het gevoel aanhoudt – het is om je ter plekke te laten meeslepen!

Met alle kennis en voorbereiding achter je, kun je nu vol vertrouwen degene kiezen die je hart doet zingen.

3. Hoe het juiste handpanmateriaal kiezen?

Er zijn in feite 4 verschillende handpanmaterialen, allemaal met hun eigen voordelen.

 • Handpan ‘ruw staal’

Voordelen: Onbehandeld, dus over het algemeen het meest kosteneffectief.

Nadelen: gevoelig voor roest, dus hebben de meeste zorg/onderhoud nodig. Niet de beste keuze voor mensen die in vochtige gebieden of in de buurt van de oceaan wonen. Ook gevoelig voor stabiliteits-/afstemmingsproblemen in de loop van de tijd.

 • ‘Staal gecoate’ handpan

Voordelen: Weegt minder dan anderen, dus gemakkelijker te hanteren en mee te nemen. Ook kostenbesparend.

Nadelen: Gevoelig voor roest als het oppervlak beschadigd is. Over het algemeen minder responsief en zonder dynamisch bereik.

 • ‘Nitrided steel’ handpan (het materiaal van de originele Hang®, en nog steeds de meest populaire keuze).

Pluspunten: Behandeld, dus roestbestendig. Minder sustain dus beter voor percussieve spelers.

Nadelen:, Ze hebben nog steeds onderhoud/roestpreventie nodig. Niet de beste keuze voor degenen die langzaam/melodisch spelen.

 • ‘RVS’ handpan

Voordelen: Uitzonderlijk roestbestendig (inclusief oppervlakteschade), dus weinig tot geen onderhoud. Ze hebben de langste sustain, dus geweldig voor melodieuze, langzamere spelers.

Nadelen: Moeilijker om mee te werken, dus kan variëren in kwaliteit/stabiliteit, afhankelijk van de maker. Over het algemeen duurder in aanschaf. Met lange sustain, niet de beste keuze voor snelle, percussieve spelers.

 • ‘Ember steel’ handpan

Ember Steel is een roestvast staalsoort.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur. Het beste materiaal voor jou hangt af van wat voor soort speler je bent (dwz langzamer/melodisch of sneller/percussief), de omgeving waarin je leeft en of je al dan niet tijd wilt besteden aan onderhoud en verzorging. Er is momenteel veel discussie in de gemeenschap over de voordelen van roestvrij staal versus genitreerd staal, met felle voorstanders van beide kanten.

Ik speel ondertussen op een collectie van HandPannen van verschillende materiaalsoorten.

4. Hoe kies ik de maat van mijn handpan?

De maat van je handpan is erg belangrijk. In ieder geval qua comfort, bereik en speelgemak. Voordat u koopt, is het de moeite waard om het volgende te overwegen:

 • Aantal noten . Hoewel er geen verschil is in geluidskwaliteit tussen grotere en kleinere instrumenten, is je handpan waarschijnlijk groter als je op zoek bent naar meer noten, bodemnoten en bredere mogelijkheden.‍
 • Schaal. Grotere handpannen kunnen u lagere en meer resonerende schalen opleveren. Kleinere handpannen zijn meestal de hogere tonen
 • lichamelijkheid. Als je kleiner bent, als je koopt voor een kind of als je fysieke problemen of beperkingen hebt, zijn kleinere handpannen veel handiger om te hanteren en mee te nemen. Ze zijn ook veel gemakkelijker te spelen als je kortere armen en benen hebt.

NB: Als je een buik hebt kan het moeilijk zijn om grotere handpannen op je schoot te houden. Als je niet overal een handpanstandaard mee wilt nemen, houd hier dan rekening mee.‍

 • Reis. Kleinere handpannen zijn lichter en passen beter in de bagageruimte in vliegtuigen, treinen en touringcars. Hoewel er een aantal geweldige hardcases zijn (zoals Evatek), is het altijd veiliger om je kostbare pan niet in te checken. Dus als u veel reist en/of met meer dan één pan, kan de grootte een factor zijn bij uw beslissingen.

5. Hoe kies ik het aantal noten van mijn handpan?

Handpannen hebben meestal tussen de 8-10 noten (rond de ding), maar tegenwoordig zien we handpannen met 20+ noten op de boven- en onderschaal. Ja, dit is te gek!

Het maximale aantal is een kwestie van smaak en techniciteit voor zowel maker als speler. Sommigen van ons houden het graag simpel, sommigen van ons verleggen graag alle bekende grenzen. Makers kunnen ook worden beperkt door de fysica van de bouw, frequentie, materiaaldiameter enz.

Vanuit een technisch perspectief, hoe meer noten je hebt, hoe groter de kans dat je instrumenten defecten, overspraak en kleine gebreken zullen hebben. Dat gezegd hebbende, er zijn een aantal geweldige makers die prachtige ‘monsters’ hebben gemaakt (zo noemen we ze), zoals Ayasa, Yishama, Jan Borren en anderen.

Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, is het de moeite waard om te zeggen dat hoe meer noten je vraagt, hoe meer geld je moet betalen voor dat extra werk bij het bouwen en afstemmen. U kunt meestal verwachten dat u voor elke extra noot € 50 tot meer dan € 100 betaalt.

Aan de positieve kant, hoe meer noten je hebt, hoe meer opties je hebt met composities en spel. Het is altijd leuk om naast de ding meer bastonen te hebben om de stemming te veranderen, of een paar onderste noten om van de ene toonladder naar de andere te schakelen.

Er bestaan enorm veel verschillende stemmingen. Op de Virtuele HandPan kan je zelf bepalen welke stemming je wenst door te klikken op onderstaande selectie knop:

Je kan de Virtuele HandPan ( Yishama Pantam ) bespelen door op de toonvlakken te klikken met je muis.

Klik op deze link om de vrituele HandPan te openen : https://www.yishama.com/virtual-pantam-playground/

Voor een beginner is het ‘juiste’ aantal noten echt aan jou en hangt enigszins af van je bestaande muzikale kennis en hoeveel tijd je kunt besteden aan leren en ontdekken. Ik zou echter zeggen dat 8-9 noten geweldig zijn voor de bovenste schaal + 1 of 2 lage tonen aan de onderkant als je wat bereik wilt toevoegen.

Ik stel voor om het in het begin eenvoudig te houden en gewoon te genieten en te wennen aan dit nieuwe instrument. Later kun je altijd overstappen, maar dat is aan jou!

6. Hoe vind je een fabrikant?

Elke dag lijkt er een nieuwe handpannenmaker te zijn. Het is spannend maar ook een beetje verwarrend als je de juiste wilt kiezen. Om het een beetje minder ingewikkeld te maken hebbeb we een uitgebreide lijst van handpannenmakers over de hele wereld gemaakt. Dit is als een kopersgids waar u schalen, prijs, materialen, wachtlijst, leveringsopties, enzovoort kunt vergelijken. Deze lijst groeit (bijna elke dag). Er wordt geen bouwer naar voor geschoven of aanbevolen. Het doel is om zoveel mogelijk handpannenmakers te leveren, maar we kunnen niet alle handpannen testen. Dus neem de tijd, stel vragen aan onze handpannenmakers vrienden en wees wijs ?

Traditionele Percussie merken zoals Meinl en Sela leveren vrij goede , in serie gebouwde , handpannen. Bij hen kan je steeds terug vallen op een na service om je instrument te laten herstemmen.

Tip : Als je in Azië een handpan gaat kopen: Test hem uitvoerig : 1op 3 is slecht gestemd of heeft mankementen.

7. Hoe contact opnemen met een fabrikant?

Je hebt nu een lijst met fabrikanten en een lijst met weegschalen die je leuk vindt. Dit is natuurlijk een persoonlijke reis. We hebben allemaal onze eigen smaak en selectiecriteria. Ik wed echter dat als je veel video’s hebt bekeken, je goede makers hebt geïdentificeerd en enkele ‘sauspannen’ hebt vermeden.

Aarzel niet om, voordat u contact opneemt met de maker, de resultaten van uw onderzoek te tonen op de Facebook-pagina handpaninstrumenten. Deze gemeenschap heeft een aantal goede kenners. Hoewel we niet allemaal van dezelfde dingen houden, zijn er nog steeds makers voor wie 90% van de spelers unaniem is over de goede of slechte kwaliteit van hun handpannen. Uiteindelijk zal je oor de beste rechter zijn. Je hebt het instrument nodig dat JIJ leuk vindt.

Nu zijn er meestal verschillende manieren om contact met hen op te nemen:

Hun contactgegevens staan ​​in de YouTube-video die je leuk vond of in de beschrijving ervan.

Ze hebben een Facebookpagina.

Ze hebben een website.

Je kunt de hulp van de gemeenschap op The Handpan Village vragen om contact met hen op te nemen.

Koop een kwaliteitshandpan van een vertrouwde maker

8. Hoe werken fabrikanten?

Sommigen maken een wachtlijst, in dat geval moet u hen vragen uw naam erop toe te voegen.

Anderen hebben ‘flash sales’ op hun Facebook-pagina en/of hun website. Volg dus hun nieuws.

Anderen hebben een online winkel met beschikbare instrumenten om nu te kopen. In dit geval is niets eenvoudiger!

Anderen hebben een ‘gesloten’ wachtlijst, terwijl ze de reeds bestelde instrumenten afmaken. Het is wachten op de heropening van de lijst. Sommige hebben lijsten voor 1 jaar, andere hebben lijsten voor 20 instrumenten, enzovoort. Als ze niet op hun Facebook-pagina of website vermelden wat hun procedure is, neem dan contact met hen op en vraag het. Het is de moeite waard om twee keer te zeggen: volg hun nieuws op de voet. Wees voorzichtig, voor sommige zeer populaire fabrikanten zijn lijsten heel snel gevuld, soms in slechts een paar minuten; wees klaar!

Anderen zullen je helemaal geen antwoord geven. Ze ontvangen elke dag een verbazingwekkend aantal e-mails en Facebook-berichten! Je zou niet geloven hoeveel! Blijf geduldig, wees beleefd en ga verder met je onderzoek.

9. Kleine details om met de fabrikanten door te praten.

Service: Voordat u bij hen koopt, moet u ervoor zorgen dat ze een after-sales service hebben

Opnieuw stemmen: als uw instrument in de toekomst ontstemd raakt, wat doet u dan? Vraag hen of ze een herafstemmingsservice bieden, hoeveel het u zou kosten, hoe u het naar hen kunt terugsturen, enz.

Uw instrument in ontvangst nemen: Bespreek de beste manier(en) om uw instrument veilig bij u te krijgen. De twee belangrijkste manieren zijn verzending (via post/koerier) en zelf ophalen. Zoals hieronder:

 • ‍Verzending: dek al uw zorgen – van kosten tot schade aan instrumenten. Als ze het naar u kunnen verzenden, moet u – afhankelijk van waar u woont – mogelijk extra’s aan douanekosten en belasting betalen. Zorg ervoor dat het verzekerd en goed beschermd wordt in een stevige koffer. Persoonlijk raad ik Hardcase Technologies aan.‍
 • Afhalen: eventueel met de hand ophalen. Persoonlijk ontmoet ik de ambachtsman graag. Sommige makers vinden het heel leuk om de toekomstige koper van het instrument te ontmoeten waar ze zoveel uren aan hebben doorgebracht en zoveel liefde in hebben gestopt. Je aankoop krijgt een hele nieuwe dimensie als je ze leert kennen. Het is duidelijk dat dit niet altijd mogelijk is, afhankelijk van waar hij/zij woont, maar als je het je kunt veroorloven, raad ik je aan het te doen.

Onderhoud : Ten eerste raad ik u aan dit artikel te lezen Hoe u uw handpan onderhoudt. Ook al heb je je onderzoek gedaan, elke maker en elk instrument zal anders zijn. Sommigen raden je bijvoorbeeld aan om geen enkel beschermend product te gebruiken, anderen moedigen je aan om ze regelmatig in te oliën. Daarom is het altijd verstandig om vooraf te vragen of er bepaalde dingen zijn die u moet weten over uw instrument: dingen die u moet doen en vermijden, onderhoudstips, producten, opslag, herstemming etc.

10. Hoe betaalt u uw Handpan?

Helaas is hier geen eenvoudige verklaring voor, omdat het allemaal afhangt van de maker en hoe ze werken. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar algemene tips:

Wees voorzichtig wanneer aanbetalingen of aanbetalingen op een wachtlijst moeten staan. Zorg ervoor dat dit het geval was voor alle andere houders van een instrument van dit merk, en dat ze allemaal hun instrument hebben ontvangen.

U zult waarschijnlijk moeten betalen voordat u het instrument heeft. Wees niet bang, je zult je instrument hebben. Natuurlijk, als een maker duister en onduidelijk is in een van je uitwisselingen, wees dan voorzichtig. Probeer er zoveel mogelijk over te weten te komen voordat u de aankoop voltooit.

De beste en meest gebruikelijke methode is wanneer de maker u vraagt ​​te betalen zodra het instrument klaar is en een kleine video geeft om het aan u te laten zien voordat de betaling wordt ontvangen en het instrument wordt verzonden.

Wees gerust, als je goed onderzoek hebt gedaan naar de maker en je hebt de Handpan Village-gemeenschap om hulp gevraagd als je het niet zeker wist, kun je het instrument vooraf betalen. Wees extra voorzichtig voor minder bekende of gloednieuwe makers, maar geef ze alstublieft een kans. Ze beginnen net met hun bedrijf.

11. Hoe koop je een handpan van een derde partij?

Er zijn veel aankopen en wederverkopen in deze gemeenschap en u kunt ervoor kiezen om een ​​handpan ‘tweedehands’ te kopen. Er is een Swap & Sell-categorie in The Handpan Village (misschien wilt u zich aanmelden en regelmatig controleren of er iets nieuws beschikbaar is).

Een handpan ‘tweedehands’ kopen is niet zo stressvol als het klinkt – het kan heel veilig worden gedaan. Neem gewoon wat voorzorgsmaatregelen.

Het is altijd het beste om de verkoper persoonlijk te ontmoeten, als dat kan, om twee belangrijke redenen:

U kunt er zeker van zijn dat de verkoper echt de eigenaar is van het instrument. Inderdaad, zoals bij elke verkoop, zijn er kwaadwillende mensen die proberen u fictieve handpannen te verkopen die u nooit zult ontvangen.

U kunt het instrument uitproberen en bevestigen of u zich hetzelfde voelt als toen u ernaar luisterde op internet. Geloof me, een instrument kan in werkelijkheid heel anders klinken. Bovendien is het altijd leuk om een ​​andere mens/handpanspeler te ontmoeten als je de kans hebt ;).

Aan de andere kant, als u uitsluitend via internet koopt, wees dan zeer waakzaam. Informeer naar de persoon, kijk of de persoon bekend is in de handpanwereld of op Facebook. Vraag om foto’s en video’s. U kunt bijvoorbeeld vragen om een ​​foto van het instrument met een klein lepeltje ernaast. Als de persoon het instrument niet heeft, zal hij of zij moeite hebben om u de foto te geven.

Hier is nog een kleine truc om ervoor te zorgen dat de persoon het instrument heeft: vertel hem dat je het waarschijnlijk met de hand kunt oppakken. Met deze verklaring kunt u de reactie van de verkoper testen. Als de persoon het instrument heeft, zullen ze blij zijn als je het komt bekijken. Als de persoon het instrument niet heeft, zullen ze excuses verzinnen (“Het instrument is bij mijn tante en ik heb het hier niet” en andere onzin) en zullen met alle middelen proberen te voorkomen dat u naar het instrument komt kijken. speciale aandacht voor Craigslist en eBay, waarop veel oplichting is geregistreerd.

12. Wees niet gehaast!

Je kunt je niet voorstellen hoeveel mensen vol spijt zitten na hun aankoop van een handpan. Geloof me, het is beter om nog een paar maanden te wachten en de ‘juiste’ aankoop te doen, in plaats van een instrument te vinden dat je geen voldoening geeft. Een paar jaar geleden sprongen kopers impulsief bij de minste kans om een ​​handpan te kopen, omdat het echt heel moeilijk was om er een te vinden. Dingen zijn aan het veranderen. Wees geduldig. Het is ook moeilijk om een ​​handpan van slechte kwaliteit te verkopen, dus het is belangrijk dat u vanaf het begin een weloverwogen beslissing neemt.

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij je zoektocht en wens je een goede aankoop!

Heb je net je eerste handpan gekocht? Heb je een advies om te geven? Deel het in de reacties!

Tot ziens!